Een MULCHKIT bestaat uit een set mulchmessen en een hulpstuk voor de afsluiting van het maaidek (de mulchplug) 

Een MULCHPLUG dient alleen als afsluiting van het maaidek.(zie foto) Bij onze machine's "incl.mulchplug", is vaak het maaidek al voorzien van mulchmessen. Met mulchmessen kunt u ook het gras opvangen, mits de zitmaaier een opvangbak heeft .

Wat is mulchen?

Mulchen is een speciale maaimethode. Het gemaaide gras wordt door de grasmaaier versnippert en blijft achter op het gazon. Daar zal het verteren, omgezet worden in voedingsstoffen en weer opgenomen worden door het gras. Mulchmaaiers bieden 30% van de voedingsstoffen die uw gras nodig heeft. Frontmaaiers zijn hiervoor zeer geschikt. Zitmaaiers met een opvangbak dienen voorzien te zijn van speciale messen en een mulchplug die het maaidek volledig afsluit.

VOORDELEN VAN MULCHEN

U bespaart er energie mee

Een mulchmaaier doet al het werk voor u, door moeiteloos te maaien en tegelijk het fijne maaisel te verspreiden om als mulch een gratis natuurlijke meststof voor uw gazon te bieden. Dus zodra u klaar bent met maaien, kunt u meteen aan de slag met uw andere favoriete tuinklusjes - of gewoon relaxen en genieten van de schoonheid van uw tuin.

U bespaart er geld mee

Omdat mulchmaaiers het gras dat ze maaien automatisch verspreiden, hoeft u het maaisel niet in zakken verzamelen en het niet weg brengen naar het recyclagepark. U bespaart ook geld op kunstmest, aangezien de mulch een volledig gratis manier is om essentiële voedingsstoffen terug te geven aan uw gazon.

De bodem wordt vruchtbaarder

Mulchmaaiers creëren meer organisch materiaal, waardoor de bodemvruchtbaarheid toeneemt. De voedingsstoffen in grasmaaisel verbeteren de bodemkwaliteit, waardoor micro-organismen en regenwormen worden gevoed. Hierdoor wordt de waterretentie verbeterd en een bloeiend ecosysteem voor gezond gras gecultiveerd.

NADELEN VAN MULCHEN

Vermijd mulchen als uw gazon onkruid bevat

U gebruikt best geen mulchmaaier als er veel onkruid in uw gazon groeit, aangezien onkruidzaden zich dan kunnen verspreiden over uw hele tuin. Een oplossing is eerst zorgen dat u onkruid verwijdert voordat u gaat maaien. Of op plaatsen waar veel onkruid is, harkt u het maaisel nadien op.

Vermijd mulchen als uw gras ziektes heeft

Mulch niet als uw gazon met parasieten te kampen heeft, aangezien u hierdoor de ziektes kunt verspreiden. Wacht tot de plaag is verdwenen of verzamel het grasmaaisel in zakken en breng deze weg wanneer u klaar bent met maaien.

Vermijd mulchen als het gras te lang is

Mulchmaaiers presteren het beste wanneer er vaak wordt gemaaid. Als u maait als het gras te lang is, blijft er een dichte laag maaisel achter op het oppervlak. Lang maaisel blokkeert de vitale luchtstroom tussen de grond en de atmosfeer en vertraagt de waterinfiltratie.